WhatsApp
WhatsApp
boekholt & partners makelaardijboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheerscherp financieel advies
ben-s.nl & partners makelaardij
navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Aankoopmakelaar wel of niet?
Aankoopmakelaar wel of niet?

Via het netwerk van de makelaar kan een woning al snel verkocht zijn. Nog voordat jij het huis ooit gezien hebt.  In deze oververhitte huizenmarkt, waar er meer vraag als aanbod is, vis je dus zonder aankoopmakelaar vaak achter het net.

Het is geen goedkoop grapje en dus een kritische overweging waard. Een aantal zaken die goed zijn om mee te nemen in je overweging om wel of niet een aankoopmakelaar in te schakelen:

1. Marktinzicht & Netwerk

Het kan een koud kunstje zijn om ‘inzicht te krijgen’ in de markt nu Funda.nl bestaat. Wat je doet is kijken naar hoeveel je kan en wil uitgeven – hiervoor schakel je een financieel adviseur in- en zoeken maar. Immers, alle huizen staan tegenwoordig op Funda. Let hierbij wel op verschillende makelaarskantoren en hoe die het huis in de markt zetten. Wat je veel ziet zijn vanaf prijzen al dan wel of niet i.c.m. online bieden, dit kan een verkeerd beeld van de waardes van huizen geven.

Ook speelt er bij populaire huizen dus het eerdergenoemde probleem dat aankoopmakelaars vaak via hun netwerk als eerste op de hoogte zijn van huizen die nieuw op de markt komen en pas later via Funda.nl voor het grotere publiek verschijnen. Wie een aankoopmakelaar heeft krijgt soms dus de privilege om eerste keus te hebben.

2. Bieden

Niet iedereen weet goed wat een woning waard is en dan kan het handig zijn om het biedingsproces aan een ander over te laten. Belangrijk bij het zelf bieden is dat je een beeld krijgt van wat een redelijke prijs in de markt is voor de woning die je op het oog hebt.

Elke woning is uniek. Vooral de verkopende makelaar zal je vertellen dat het juist bij dit pand het geval is. Meestal zullen er recentelijk best soortgelijke huizen verkocht zijn. In dat geval kun je de uiteindelijke verkoopprijs – dus niet de vraagprijs – terugvinden bij het Kadaster (ca. €1,50 per adres). Zo weet je ongeveer wat de marktprijs is en hoef je alleen nog te bedenken of je daar in negatieve of positieve zin van af wilt wijken.

In de verhitte markt – o.a. in Groningen – wordt het spel vaak iets anders gespeeld dan in de rest van Nederland. Het komt voor dat je bij Groningse woningen binnen 1 tot 4 dagen een ultiem bod moet indienen. Een inschrijving wordt dat ook wel genoemd. In dat geval heb je 1 kans en moet je naast nadenken over je eigen bod en wat een huis waard is, ook denken over wat anderen waarschijnlijk gaan bieden.

Zoals eerder genoemd zijn er momenteel zoveel verschillende kantoren en bieding strategieën dat goed inzicht in de waarde van de woning zonder aankoopmakelaar bijna onmogelijk lijkt. Daarbij kan een aankoopmakelaar een inschatting maken van het bedrag waarop het huis getaxeerd gaat worden, ook niet onbelangrijk nu je ‘maar’ 100 procent van de taxatiewaarde van een huis kunt financieren bij de bank.

3. Bouwkundige kennis

Een makelaar is geen bouwkundige, maar hij heeft misschien iets meer zicht op de bouwkundige staat van een woning. Heb je zelf geen bouwkundig inzicht? Dan kan een aankoopmakelaar je mogelijk tijd en geld besparen. Een huis dat er op het eerste gezicht prima gerenoveerd uitziet kan toch nog vocht achter de tegels in de badkamer hebben of beginnende rotting in de kozijnen. Een aankoopmakelaar ziet dit meestal direct en kan je adviseren.

4. Kleine lettertjes en addertjes onder het gras

Een koopovereenkomst kun je makkelijk zelf nalopen met behulp van een checklist op het internet (of je hebt zelf kennis van zaken natuurlijk). Maar het kan een voordeel zijn dat er iemand nog even goed naar de koopovereenkomst kijkt. Zoek ook altijd uit of er bij de gemeente nog informatie is over eventuele vervuiling van de grond of andere zaken. Een aankoopmakelaar weet waar hij op moet letten.

Meer kans met een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is geen must, veel zaken kun je gewoon zelf regelen. Alleen in grotere steden als Groningen is er dus het risico dat je huizen die net op de markt komen misloopt omdat ze al verkocht zijn voordat ze op Funda.nl verschijnen. Überhaupt staan in deze overvolle woningmarkt woningen maar kort op Funda. Dan kan het een voordeel zijn om iemand te hebben met een groot netwerk en die je helpt er tussen te komen.  

Een aankoopmakelaar is gewoon makkelijker, hij regelt alles voor je. Zelf een huis zoeken, onderhandelen en kopen kost veel tijd en energie. Daarbij doe jij dit misschien maar een paar keer in je leven, een makelaar elke dag. Zo weet je zeker dat aan alles gedacht wordt en alles goed geregeld is.

Aankoopmakelaar

Vragen? Vul hieronder het formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op

 

Klanten beoordelen

9,3

Bekijk alle referenties

 

 

Partners in wonen:

 

 

Luister naar de Partners in wonen podcast!