WhatsApp
WhatsApp
boekholt & partners makelaardijboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheerscherp financieel advies
ben-s.nl & partners makelaardij
navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Ontwikkelingen woningmarkt
Ontwikkelingen woningmarkt

Een korte update over de ontwikkelingen op de woningmarkt van NVM-makelaar Ben Schuitema.

"De markt in 2022 heeft een flinke omslag gemaakt door verschillende nieuwe invloeden: de rentestijgingen, de inflatie en de oorlog in Oekraïne.Dat gaf tussen augustus en november een dip in de markt, met als gevolg prijsdalingen over de gehele linie. Kopers voelden veel onzekerheid en haakten af.

Inmiddels zijn de rentestijgingen even uit beeld, de gas- en elektriciteitsprijzen zijn gedaald en in Oekraine is het relatief rustig. Kopers kwamen gelukkig in januari terug, zelfs met hier en daar als gevolg flinke biedingen boven de vraagprijs. Uitzonderingen zijn er ook: slecht geïsoleerde woningen en met name appartementen (label E-G)  lijken wat meer moeite te hebben om een koper te vinden. 

In de stad Groningen wordt het aanbod op de markt langzaam wat groter en heeft de koper wat meer keus. Investeerders zijn in de stad nagenoeg verdwenen door de nieuwe zelfbewoningingsplicht. Ook zijn er ontwikkelingen die fiscaal (box 3) negatieve invloed hebben op rendement, evenals de voornemens om de liberalisatiegrens te verhogen en daarmee meer woningen in het verplichte puntensysteem te trekken. 

De markt is momenteel vrij goed, maar wel gevoelig voor negatieve invloeden "

 

 

Klanten beoordelen

9,3

Bekijk alle referenties

 

 

Partners in wonen:

 

 

Luister naar de Partners in wonen podcast!