WhatsApp
WhatsApp
boekholt & partners makelaardijboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheerscherp financieel advies
ben-s.nl & partners makelaardij
navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Zeeheldenbuurt Groningen
Zeeheldenbuurt Groningen

De Zeeheldenbuurt in Groningen is een gezellige wijk vlakbij het Stadspark, de Westerhaven en het Hoofdstation. De meeste huizen die je hier vindt zijn van het type waarvan je er in Groningen wel meer vindt: beneden – en bovenwoningen. In de zeeheldenbuurt zijn de woningen gebouwd met mooie karakteristieke baksteen en de tuinen zijn er groot. Verder vind je in de buurt 2 grote studentenflats (Hoendiep en Eendrachtskade). 

Alles in de Zeeheldenbuurt Groningen

Alle faciliteiten zijn er wel te vinden: van supermarkten tot kappers en snackbars. Tevens ook een kinderopvang en 2 scholen voor voortgezet onderwijs. De bekende Paterswoldseweg met allerlei winkeltjes is ook onderdeel van de Zeeheldenbuurt.

Inwoners van de wijk

Het gros van de inwoners in de wijk is jonger dan 30 jaar (70%). Veel van bovenwoningen worden bewoond door studenten. In de buurt leven studenten en stadjers met plezier met elkaar samen. Er worden dan ook regelmatig buurtfeesten georganiseerd. Iedereen voelt zich hier thuis.

Straatnamen Zeeheldenbuurt

Zoals de naam van de buurt al doet vermoeden hebben veel straten namen van vroegere zeehelden. Hieronder staan ze allemaal genoemd:

 • Abel Tasmanplein - en straat (Ontdekkingsreiziger Verenigde Oost-Indische compagnie (VOC)
 • Admiraal de Ruyterlaan (Zeeheld met vlaggenschip "De zeven provinciën") 
 • Dorus Rijkersstraat (Reddingsbootschipper)
 • Eendrachtskade 
 • Jan van Galenstraat (Nederlands vlootvoogd)
 • Kortenaerstraat (Nam deel aan de zeeslagen bij Ter Heyde en in de Sont)
 • Paterswoldseweg
 • Peizerweg (Kapitein Peize)
 • Piet Heinstraat (Zeeheld Pieter Pieterszoon Hein, vice-admiraal in dienst van West Indische Compagnie)
 • Van Brakelplein (Jan van Brakel, Nederlands vlootvoogd)
 • Van der Doesstraat ( Pieter van der Does, Nederlands vlootvoogd)
 • Van Heemskerckstraat (Beroemde overwintering op Nova Zembla)
 • Van Speijkstraat (Commandant op een Nederlandse kanonneerboot)
 • Van Wassenaerstraat (Nederlands admiraal uit de zeventiende eeuw)
 • Witte de Withstraat (Vlaggenkapitein van Piet Heyn)

Paterswoldseweg

De Paterswoldseweg is een bekende en grote straat in Groningen. De straat is de verbinding tussen stad Groningen en Eelde - Paterswolde en begint in de Zeeheldenbuurt. Door de bouw van de nieuwbouwwijk Ter Borch, Eelderwolde is het aanzienlijk drukker geworden op de Paterswoldseweg. Het nieuwste deel van de weg loopt eerst door een kantorengebied met aan de rand daarvan het Martiniziekenhuis. Daarna loopt de weg langs de oostzijde van de Piccardthofplas om te eindigen voorbij de parkeerplaats van de Hoornseplas. De weg eindigt op de grens met de gemeente Tynaarlo,; de doorgaande weg naar Eelde-Paterswolde heet vanaf daar de Groningerweg. Aan de stadkant van de Paterswoldseweg vind je veel winkeltjes, restaurants, supermarkten, barretjes en andere. 

Interessante cijfers over deze buurt

De zeeheldenbuurt kent een kleine 3000 inwoners. Man en vrouw is zowat evenredig verveeld. Het gros (2610) is ongehuwd en tussen de 15-25 jaar oud. Het is een geschoolde buurt want meer dan 50% is hoger opgeleid en slechts 6% heeft een laag opleidingsniveau. 92% van de inwoners zegt regelmatig alcohol te drinken en 29% is roker. Hetzelfde percentage van 29 heeft overgewicht. 65% van de inwoners zijn wekelijkse sporters. Het gros stemde in 2021 op D66. Van de woningen die in de zeeheldenbuurt staan is 36% koop/eigendom, 41% huur en 22% van de bouw is in handen van corporaties. 

Nieuwbouw Westerwal

Op het oude fabrieksterrein is hard gebouwd aan nieuwbouwproject Westerwal. Het project heeft qua bouw een ruig en industrieel karakter met daarbij veel oog voor groen. Een aanwinst voor de Zeeheldenbuurt. Westerwal ligt tussen de Van Heemskerckstraat en de Admiraal de Ruyterlaan. 

Woning kopen of verkopen in de Zeeheldenbuurt

Wil je weten wat jouw woning in de Zeeheldenbuurt waard is in de huidige markt? Of wil je graag een woning aankopen in deze wijk? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op en stel je vraag.

 

 

Klanten beoordelen

9,3

Bekijk alle referenties

 

 

Partners in wonen:

 

 

Luister naar de Partners in wonen podcast!