WhatsApp
WhatsApp
boekholt & partners makelaardijboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheerscherp financieel advies
ben-s.nl & partners makelaardij
navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Huis bezichtigen: waar moet je op letten
Huis bezichtigen: waar moet je op letten

Heb je je (mogelijke) droomhuis op het oog en ga je het bezichtigen? Dat is een leuk, maar ook spannend moment. Je bent natuurlijk enthousiast en hoopt dat het huis aan al jouw verwachtingen voldoet, maar het is ook belangrijk om kritisch te zijn. Zo weet je zeker dat het huis echt bij jou past en dat je geen huis met bijvoorbeeld verborgen gebreken koopt. Maar waar moet je dan allemaal op letten bij het bezichtigen van een huis? Bekijk hier onze checklist voor een huisbezichtiging. 

Checklist huis bezichtiging

De verkoper van het huis en de verkoopmakelaar zijn verplicht jou zo goed mogelijk te informeren over het huis: de mededelingsplicht. Daar staat tegenover dat jij als koper een onderzoeksplicht hebt. Daarom is het belangrijk op de volgende zaken te letten bij de bezichtiging van een huis:

De locatie van het huis

Het is niet alleen belangrijk dat het huis zelf bij jou past: ook de locatie is belangrijk om te bekijken. De omgeving waarin je woont moet namelijk passen bij jouw wensen en behoeften. Staat het huis in een rustige buurt of juist aan een drukke straat? Zijn er voorzieningen, zoals supermarkten en winkels in de buurt? Is er parkeergelegenheid bij het huis of in de straten eromheen? Dit kun je online controleren, maar het is ook aan te raden om van tevoren een rondje in de omgeving van het huis te lopen of fietsen. Zo krijg je een goede indruk van de buurt. 

Ook kun je zo zien wat voor mensen er in de buurt wonen. Wonen er bijvoorbeeld veel jonge mensen, veel gezinnen, of een mix? Zijn de mensen vriendelijk naar elkaar of is iedereen juist wat meer op zichzelf gericht? Maak, als dat kan, een praatje met een paar van de buren. Zij kunnen je bovendien ook meer vertellen over de buurt en wie er woont. 

Levensloopbestendigheid

Zeker als je van plan bent lang op dezelfde plek te blijven wonen, is het goed om te kijken of de woning levensloopbestendig is. Woon je samen met een partner, of ga je later misschien samenwonen? Heb je kinderen, of wil je over een paar jaar een gezin beginnen? Dit is belangrijk om in je achterhoofd te houden wanneer je een huis bekijkt. Zo kun je checken of er bijvoorbeeld genoeg slaapkamers zijn, het huis veilig is en of de buurt kindvriendelijk is.

De onderhoudsstaat van het huis

Ook al ziet het huis er in het eerste opzicht mooi uit, het is slim om goed de onderhoudsstaat te controleren. Zie je ergens scheuren in de muren? Laat verf of behang op sommige plekken los? Dit kan erop duiden dat het huis schade heeft, zoals waterschade, of dat er weinig onderhoud is gepleegd in de afgelopen jaren. Stel ook een paar vragen over de onderhoudsstaat terwijl je de woning bekijkt. Hieronder staat een overzicht van handige vragen die je kunt stellen tijdens de bezichtiging van het huis:

- Zijn er recent verbouwingen geweest aan het huis?

- Hoe oud is de CV-ketel, en hoe vaak is hier onderhoud aan gepleegd?

- Wanneer zijn de kozijnen in dit huis voor het laatst geschilderd?

- Is er wel eens lekkage of kortsluiting geweest in dit huis?

- Wanneer is het dak voor het laatst onderhouden?

Het energielabel

Daarnaast speelt ook het energielabel van het huis een rol. Een hoog (A+++ t/m B) of gemiddeld (C of D) energielabel betekent een laag energieverbruik van het huis. Dat laat zien dat het huis goed geïsoleerd is en vaak eigen energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Dit is niet alleen duurzaam, maar betekent ook dat je energiekosten laag zullen zijn. Een laag energielabel (E t/m G) betekent juist dat de woning niet energiezuinig is. Het huis is dan vaak niet goed geïsoleerd, wat leidt tot hoge energiekosten. 

Tevens is het energielabel ook belangrijk voor je leencapaciteit. Sinds 2024 heeft het energielabel van een woning invloed op het maximale hypotheekbedrag. Heeft jouw nieuwe woning een goed energielabel, dan kun je meer lenen. Woningeigenaren met een duurzame woning hebben minder energielasten en dus is een hoger hypotheekbedrag verantwoord. Wil je weten hoeveel jij kunt lenen? Neem dan contact op met een van onze financieel adviseurs van Scherp financieel advies

Je gevoel

Het is natuurlijk fijn als het huis goed onderhouden is en in een gezellige buurt staat, maar het gevoel dat je hebt bij een woning speelt ook een grote rol. Voel je je er prettig en zie je jezelf hier wel wonen, of heb je juist twijfels? Het kopen van een huis is een grote beslissing, dus het is belangrijk dat je je 100 procent goed voelt bij het huis dat je bekijkt.

Vragen bij de bezichtiging van een huis

Voordat je de woning gaat bezichtigen, is het handig om alvast een paar vragen voor te bereiden. Bedenk bijvoorbeeld wat voor jou belangrijk is in het huis en de omgeving. We adviseren om bij de bezichtiging van het huis eerst een rondje te maken en daarna je vragen te stellen. Zo kun je eerst focussen op het gevoel dat je bij de woning hebt. Voorbeelden van een aantal praktische vragen die je daarna kunt stellen zijn:

- Waarom willen de verkopers het huis verkopen en hoe lang hebben ze hier gewoond?

- Hoeveel bezichtigingen vinden er plaats?

- Wanneer kan de overdracht plaatsvinden?

Vergeet niet om de vragenlijst op te vragen bij de verkopers of de makelaar. Hierin geven de verkopers antwoord op vragen over het onderhoud van de woning en krijg je inzicht in hun kosten voor gas, water, licht en andere gemeentelijke belastingen. 

Hulp en advies bij de bezichtiging van een huis

Als je een huis gaat bezichtigen, zijn er dus veel zaken waar je op moet letten. Daarom is het wel zo fijn als je er niet alleen voor staat. De NVM-makelaars van ben-s adviseren je graag over de aankoop van jouw droomhuis. Bekijk online ons aanbod en plan een bezichtiging in.

 

 

Klanten beoordelen

9,3

Bekijk alle referenties

 

 

Partners in wonen:

 

 

Luister naar de Partners in wonen podcast!